Gledaj pravo živi zdravo
Zašto je važno zdravo se hraniti i koristiti zdrave preparate u domaćinstvu (što prirodnije moguće)
Imajmo u vidu da je do pre 50-100 godina, način života je doprinosio zdravoj kondiciji, a manje psihički isprpljivao organizam, manje naprezao srce i krvne sudove. Ljudi su se mnogo više bavili fizičkim poslovima, tako da im nije manjkalo fizičkih aktivnosti. Spavalo se mnogo duže, i to u toku noći, kada san najviše okrepljuje. Više se poklanjalo vremena raspodeli vremena: rad, ishrana, odmor... Više se vremena provodilo na čistom vazduhu. Nije bilo sitnih stresnih situacija u toku dana. Nije bilo žurbe i ograničenja rokova. Nisu se često koristila prevozna sredstva i nije se žurilo sa jednog mesta na drugo.
Način ishrane naših predaka bio je zdraviji i prilagođeniji svakodnevnim aktivnostima, tako da se unesena hrana ravnomerno trošila (bez nagomilavanja) i zadovoljavala svakodnevne potrebe.
U prošlosti se koristila sezonska hrana koja odgovara našem podneblju. Mnogo su se više koristili u ishrani mleko i mlečni proizvodi. Za uzgajanje voća, povrća ili domaćih životinja nisu se koristila hemijska ni hormonska sredstva. Voće i povrće bilo je zastupljenije u ishrani. Od žitarica su se koristila crna brašna ili nehibridni kukuruz, a u ishrani je bilo veoma malo rafinisanih namirnica. I koštunjavo voće je bilo često na trpezi. Kompot ili čaj bili su uvek na šporetu. Zimnica se pripremala i koristila u velikim količinama: kiseo kupus, turšija, krastavčići...
Savremeni način života previše opterećuje organizam, a fizičkih aktivnosti je sve manje. Takav način života oštećuje pre svega kardiovaskularni sistem pojedinca, a negativno utiče i na psihičko stanje.
Savremena hrana je najblaže rečeno nezdrava a savremeni načini pripreme hrane takođe.
Osim ishrane treba da podsetim koliko unosimo hemikalija kroz kožu putem kozmetičkih preparata!
Dakle, govorićemo o brzom, jeftinijem i zdravijem stilu ishrane i života!
Коментари
Постави коментар