Novogodišnje torte sa domaćim fondanom
Pronašla sam na internetu još pre nekoliko godina mnogo recepata za pripremu domaćeg fondana. Dugo mi je trebalo da se odlučim da ga sama pravim i da ukrašavam torte.
Moja deca vole ukus fondana, a uz ovaj recept koji sam otkrila na sajtu http://www.minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/domaci-fondan-uz-video-klip/ otkrila sam da je pravljenje fonadana lako i jednostavno. Ujedno oblaganje torte fondanom je odličan način da:
1.napravite jedinstvenu tortu
2.da ukućanima a posebno gostima dokažete svoje kulinarsko umeće
3.da zabašurite eventualne brljotine prilikom sečenja kora (recimo pukne vam kora na pola, što ne znam kome se nije dešavalo)
Torte možete pripremati sa različitim ukusima ali najbolje"trpe" fondan manje kremaste torte a više čokoladne sa orasima, lešnicima i sl.
Fruktozu ili dekstrozu pomešam i stavim u manju šerpicu i prelijem sa navedenim količinama vode.Šerpicu stavim na ringlu i polako ostavim da se smesa topi uz neprestano mešanj dok ne krene da ključa. Posle ključanja ostavim jos pola minuta i skolin sa ringle.
U smesu dodam punu kašiku glicerina i nabubreli želatin.
Sve dobro promešam.
U vanglicu stavim 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipam istopljeni šećer i mešam kašikom. Povremeno dodajem još šećera u prahu.
Potom sve preručim na radnu površinu i mesim uz dodatak prah šećera.Dugo mesim.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se odmori.
Potom možete da delite na komadiće i bojite prehrambenim bojama po želji i ukrašavate po vašoj volji i mašti. Najbolje je da se boji gel bojama (zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan. Ako bojite bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode)
Moja deca vole ukus fondana, a uz ovaj recept koji sam otkrila na sajtu http://www.minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/domaci-fondan-uz-video-klip/ otkrila sam da je pravljenje fonadana lako i jednostavno. Ujedno oblaganje torte fondanom je odličan način da:
1.napravite jedinstvenu tortu
2.da ukućanima a posebno gostima dokažete svoje kulinarsko umeće
3.da zabašurite eventualne brljotine prilikom sečenja kora (recimo pukne vam kora na pola, što ne znam kome se nije dešavalo)
Torte možete pripremati sa različitim ukusima ali najbolje"trpe" fondan manje kremaste torte a više čokoladne sa orasima, lešnicima i sl.
Za fondan će vam trebati:
- Merica u mililitrima najbolje špric koji možete kupiti u apoteci
- 1 kesica želatina u prahu
- 50 ml hladne vode (za želatin)
- 20 ml vode (za fruktozu)
- 100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
- 1 velika kašika glicerina (ima da se kupi u svakoj apoteci)
- 900 gr šećera u prahu
Fruktozu ili dekstrozu pomešam i stavim u manju šerpicu i prelijem sa navedenim količinama vode.Šerpicu stavim na ringlu i polako ostavim da se smesa topi uz neprestano mešanj dok ne krene da ključa. Posle ključanja ostavim jos pola minuta i skolin sa ringle.
U smesu dodam punu kašiku glicerina i nabubreli želatin.
Sve dobro promešam.
U vanglicu stavim 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipam istopljeni šećer i mešam kašikom. Povremeno dodajem još šećera u prahu.
Potom sve preručim na radnu površinu i mesim uz dodatak prah šećera.Dugo mesim.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se odmori.
Potom možete da delite na komadiće i bojite prehrambenim bojama po želji i ukrašavate po vašoj volji i mašti. Najbolje je da se boji gel bojama (zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan. Ako bojite bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode)
U nastavku su neke od mojih tori za Novu Godinu a vašoj mašti znam da neće biti kraja.
Lako je i zabavno, preporučujem da decu uključite u igranje obavezno, iako će biti kuhinja bela i lepljiva od šećera...ali sve za našu decu, zar ne?
Uzivajte:-)
Коментари
Постави коментар